Dieta pudełkowa – przejaw lenistwa czy dania dopasowane do indywidualnych potrzeb?

Podstawową zaletą diety pudełkowej jest oszczędność czasu ‒ nie tracisz go na wymyślanie, co zjeść, na zakup produktów i przygotowywanie posiłków. Dlatego może się okazać strzałem w dziesiątkę dla osób zapracowanych. Ale też nie dla wszystkich. Jako że jest to dieta z dostawą, to nie sprawdzi się u tych, których praca polega na częstych wyjazdach i podróżach.

 

 

Skąd się wzięła nazwa diety?

Chyba pierwsze pytanie jakie przychodzi do głowy po zetknięciu się z terminem „dieta pudełkowa” jest to dotyczące jego genezy. Skoro dieta bananowa opiera się głównie na bananach, kapuściana – na zupie z kapusty, to dieta pudełkowa…? Nie, na szczęście nic z tych rzeczy. To nie jest sposób odżywiania zakładający konieczność spożywania tektury. Dieta pudełkowa to sposób odżywiania polegający na tym, że kompleksowo zaplanowany zestaw całodniowy posiłków zamawiamy z dostawą do domu, a potrawy przychodzą w jednostkowych opakowaniach, zwanych – pudełkami. Posiłki można zarówno zjeść od razu, jak i schować do lodówki lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

 

Zalety cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny jest świetną opcją zarówno dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na codzienne przyrządzanie posiłków, jak i tych, którym brakuje silnej woli i determinacji w podążaniu za wybraną dietą. Ponadto dzięki idealnie odmierzonym porcjom o określonej kaloryczności oraz zawartości makroskładników dieta pudełkowa znakomicie ułatwia wszelkie diety redukcyjne; nie tylko nie musimy się martwić o to, iż same źle oszacujemy zawartość białka czy ilość tłuszczów, ale zniwelujemy także ochotę na częsty „cheat meal” czy wrzucenie na ruszt niezdrowego i ciężkostrawnego dania. Z racji tego, że dania trafiają do nas podzielone na kilka mniejszych porcji, mamy gotowy jadłospis na cały dzień – szanse na to, że z braku możliwości zjedzenia zdrowego posiłku wybierzemy fast food, znacznie spadają. Ponadto redukujemy szansę na ataki wilczego głodu, gdyż w ciągu dnia systematycznie dostarczamy sobie sycące potrawy. Catering dietetyczny oprócz oszczędności czasu gwarantuje nam także różnorodność i dobre zbilansowanie posiłków: same nieraz gotujemy na cały tydzień, by w środę dojadać resztki z poniedziałku i wtorku. Zamawiając catering, zapewniamy sobie nowe wrażenia i zaskakujące smakiem dania praktycznie codziennie. Fit lunchboxy są hermetycznie zamknięte i gotowe do wrzucenia do torby treningowej. Dzięki temu, iż nasz cały dzienny jadłospis jest zaplanowany i gotowy, nie musimy przejmować się tym, że nie zdążymy zrobić zakupów w osiedlowym warzywniaku albo też wieczorem w domu przywita nas ziejąca pustkami lodówka.

 

 

Jakie są wady cateringu pudełkowego?

Wspólne przyrządzanie posiłków ze znajomymi, wypady na lunch z kolegami z pracy czy też sama przyjemność z gotowania – to wszystko nas ominie, kiedy wybierzemy dietetyczne pudełko z obiadem. Odgrzewane jedzenie zjadane w pośpiechu nie może równać się kolacji przy świecach z partnerem i wspólnie gotowanym penne. Otrzymując gotowe danie, nie jesteśmy w stanie oszacować, czy posiłek został skomponowany z organicznych składników z ekologicznych hodowli ani przejrzeć składu jogurtu z naszego podwieczorku: czy zawiera mleko w proszku i inne dodatki? Zamawiając catering dietetyczny, tracimy kontrolę nad tym, skąd pochodzi nasze jedzenie: chociaż efekt końcowy może być smaczny i apetyczny, do końca nie możemy kontrolować tego, czy mięso np. zawiera antybiotyki, a w hodowli stosowane są pasze z GMO. Kolejną kwestią jest subiektywne odczucie smaku: nie zawsze każda z potraw przypadnie nam do gustu. Znając swoje nawyki i upodobania, zazwyczaj unikamy wpadek kulinarnych, zamawiając jedzenie w restauracji; jeśli jesteśmy bardzo wybredne, może się zdarzyć, iż cateringowy kucharz nie zawsze uczyni zadość naszym kubkom smakowym. Na koniec pozostaje kwestia kosztów: dobry catering dietetyczny to droga opcja, na którą nie każdy może sobie pozwolić. Średnia cena diety niewegetariańskiej dla osób aktywnych fizycznie to koszt ponad tysiąca złotych na miesiąc. Konsultacja u dietetyka i samodzielne przygotowywanie produktów jest znacznie tańszym rozwiązaniem.

Po przeczytaniu - UDOSTĘPNIJ - pomóż nam dotrzeć do nowych odbiorców.
Share

To też jest interesujące